duminică, 18 mai 2008

Repararea zidariei

Repararea zidariei se face atat in interiorul apartamentului , anterior lucrarilor de reparare a tencuielilor si zugravelilor , cat si in afara locuintei ( la repararea scarilor , a imprejurimilor , a unei magazii etc.).
Aceasta lucrare comporta refacerea zidului , prin inlocuirea elementelor componente deteriorate. Reparatia se aplica numai la zidaria din caramida sau piatra , deoarece zidaria din beton nu necesita , in general, reparatii, iar spargerea zidului de beton este o operatie foarte dificila.
In vederea repararii zidariei , se sparge mai intai zidul vechi , folosind dalta si ciocanul , si se inlatura molozul. Apoi se aduc la indemana caramizile noi si se pregateste mortarul.
Zidaria se face din caramizi , asezate, dupa caz , pe latura ingusta ( grosimea zidului fiind un sfert de caramida) , in lungime ( grosimea zidului fiind o jumatate de caramida) , in latime ( grosimea zidului fiind o caramida si jumatate sau doua caramizi). Caramizile au, in mod obisnuit , lungimea de 240 mm, latimea de 115 mm si grosimea de 63 sau 88 mm.
Pentru fixarea caramizilor , in toate lucrarile de zidarie se foloseste mortar , preparat din nisip , amestecat cu un liant si apa. Ca liant se foloseste var, ciment , ipsos sau argila. Daca se utilizeaza un singur liant , mortarul este simplu , iar daca se folosesc doi lianti ( var-ciment, ipsos-var , ciment-var etc. ) , mortarul este mixt . De asemenea , trebuie sa se tina seama ca in functie de natura lucrarii, elementele constituente se dozeaza in mod diferit , pentru a se obtine mortare mai fluide sau mai vascoase. Prepararea mortarului se face in felul urmator:
- pentru mortarul pe baza de var , este necesar sa se amestece intr-un vas ( cazan, copaie , lighean etc.) o cantitate de pasta de var gras cu apa , pana se obtine un lichhid albicios , subtire , in care se toarna nisip ( o cantitate de trei ori mai mare decat cantitatea de var gras) si se amesteca bine, pana se obtine o pasta cat mai omogena , de consistenta necesara; daca nu exista var pasta , se poate folosi var bulgare care trebuie stins intr-un lighean , o caldare sau o cutie de lemn ( varnita) ; in acest scop se toarna in vasul respectiv putina apa si se adauga bulgari de var; cand varul incepe sa fiarba, se toarna apa intr-o cantitate de trei ori mai mare decat volumul vasului si se amesteca permanent , pana se obtine un lichid laptos , denumit lapte de var , care se foloseste pentru prepararea mortarului;
- pentru mortarul pe baza de ciment , se amesteca bine ciment ( o parte) cu nisip uscat ( 4 parti) , pana devine un amestec omogen , apoi se adauga apa in cantitatea necesara, pana se obtine viscozitatea dorita;
- pentru mortarul pe baza de var-ciment se prepara mai intai mortar pe baza de var gros ( o parte ) , diluat cu apa , in care se adauga nisip ( 10 parti) si ciment ( o parte ) , dupa care se amesteca bine pan la omogenizare si se aplica in locul dorit cat mai repede ( cel mult in 4 ore ); mortarul pe baza de var-ciment se poate prepara si din cantitati egale de nisip si ciment , peste care se toarna lapte de var si se amesteca pana la perfecta omogenizare ; o alta reteta prevede un amestec de coment ( o parte ) , cu pasta de var ( 1/2 parte ) si nisip ( 5 parti) in care se toarna apa in cantitatea necesara pana se obtine fluiditatea dorita;
- pentru mortarul pe baza de ipsos-var este necesar sa se amestece var gras( 1/2 parte) cu apa , pana se obtine laptele de var , apoi se adauga nisip ( trei parti ) si ipsos ( o parte ) si se amesteca pentru omogenizare.
Dupa prepararea mortarului se poate incepe zidirea. peste fundatia de beton sau peste randul de caramizi zidit anterior , dupa caz, se asaza un strat de mortar , cu ajutorul mistriei , apoi pe patul de mortar se asaza fiecare caramida , stropita in prealabil cu apa pentru marirea aderentei , impingand-o prin lovituri usoare cu un ciocan sau cu manerul mistriei. Asezarea caramizilor se incepe de la un capat al zidului ( asa cum se vede in figura) , pe cateva randuri , dupa care se trece la celalalt capat al zidului , unde se zidesc de asemenea cateva randuri ; aceste caramizi fixate la capete servesc ca repere de colt; intre ele se intinde o sfoara 1 care ajuta la pastrarea liniaritatii si a nivelului. Zidul se verifica , totodata , cu firul de plumb si cu dreptarul ( o bucata de sipca dreapta ) 2, asigurandu-se astfel verticalitatea , orizontalitatea si liniaritatea zidului.
Pentru a se obtine fractiuni de caramida ( 3/4, 1/2 si 1/4) . aceasta se taie ( se ciopleste) cu ajutorul ciocanului de zidar . Se traseaza mai intai , cu un varf ascutit , pe cele patru laturi ale caramizii , linia de ruptura , apoi cu taisul ciocanului de zidarie se cresteaza fetele, aplicand lovituri usoare ( cum se poate vedea in figura de mai jos). Cand caramida urmeaza urmeaza a fi taiata la jumatate, ea se tine in mana astfel ca linia se separare sa fie la mijlocul palmei ; cand se taie in parti neegale , se tine in mana astfel incat partea mai mare sa fie inspre corpul executantului. Ciocanul trebuie tinut perpendicular pe suprafata caramizii, altfel ruperea se face dupa o linie stramba. Desprinderea bucatilor se obtine prin aplicarea unei lovituri bruste cu ciocanul in dreptul crestaturii , pe fata ingusta a caramizii.
Spatiile dintre caramizi , care sunt umplute cu mortarul , se face numeroase rosturi. Rosturile trebuie sa fie cat mai egale ( circa 10 mm grosime) . Surplusul de mortar care iese printre rosturi se culege cu mistria si se amesteca cu mortarul folosit in continuare. Caramizile se aseaza astfel incat rosturile verticale sa nu fie una sub alta , pentru a nu periclita rezistenta zidului.

Niciun comentariu:

 

blogger templates | Make Money Online