duminică, 3 august 2008

Cum recunoastem petele

Scoaterea petelor se poate efectua numai daca se determina in prealabil provenienta si compozitia lor (grasimea , uleiuri , rugina , fructe , chimicale etc.) si se stie daca sunt proaspete sau vechi. Aceste lucruri sunt deosebit de necesare mai ales in cazul materialelor textile.

In functie de natura si proveninta lor , se pot distinge urmatoarele pete : de grasimi si de alte substante ; de alta natura , fara grasimi ; de oxidare etc.

Cele de grasimi se recunosc usor dupa aspect . Acestea prezinta contururi difuze , care se pierd pe tasatura. Petele proaspete sunt intotdeauna mai inchise la culoare decat materialul textil respectiv , iar cele vechi mai deschise si mate , datorita prafului aderent. Pe tesaturile fine , de culoare deschisa , se pot observa usor la lumina . Cele de uleiuri minerale , grasimi , stearina , ceara alba sunt solubile in solventi ( dizolvanti) si se indeparteaza mai usor. petele de vopsele de ulei , lacuri , ceara , rosie , firnisuri etc. se dizolva mai greu.

Petele de grasimi si alte substante sunt mai mult sau mai putin vizibile , dupa procentul de grasimi pe care le contin . In aceasta categorie intra cele produse de diferite preparate culinare in a caror compozitie intra unele grasimi , precum si cele de lapte , sange , transpiratie , etc.

Petele de alta natura fara grasimi apar de obicei in nuantele galbui pana la maro , cu contururi mai precise , de culoare mai inchisa. Aici se pot enumera cele de fructe , ceai , cafea , vin , bere , apret.

Petele de oxidare sunt produse de diferite substante care se oxideaza pe fibra sub actiunea luminii si a oxigenului din aer si din apa. Aceste pete au contururi mai sterse si , dupa vechimea lor , pot fi galbene , galben - roscate , maro , in afara de cazul in care au fost de la inceput colorate . In aceasta categorie intra petele de suc de fructe , compot , siropuri etc.

Niciun comentariu:

 

blogger templates | Make Money Online