sâmbătă, 17 mai 2008

Repararea bateriilor de amestec

Bateriile de amestec au o constructie asemanatoare robinetelor obisnuite pentru lavoare , deoarece ele constituie ansambluri de 2-3 robinete , cu racorduri respective la conductele de apa rece si calda si la dus ( in cazul celor pentru baie ) ; de asemenea bateriile de amestec sunt prevazute cu o conducta ( cioc) pentru curgerea amestecului de apa rece si calda. Din acest motiv, defectele bateriilor de amestec si modul lor de remediere sunt asemanatoare celor ale robinetelor .
La unele baterii de amestec , pentru remedierea defectiunilor aparute la vreunul din robinetele componente , este necesar sa se demonteze in prealabil manerul ( rozeta) de actionare a robinetului respectiv. In acest scop , se desurubeaza piulita de la partea superioara a rozetei , apoi se desface surubul aflat in interior si se scoate rozeta. Dupa aceste operatii se demonteaza obertailul , apoi se continua lucrul in functie de natura defectiunii , procedand dupa cum s-a aratat anterior.
Bateriile pentru dus sunt prevazute cu un robinet centra , care inchide conducta ( ciocul) de curgere al bateriei si dirijeaza apa spre dus. Acest robinet central poate fi asemanator celorlalte robinete sau poate fi de tip cana , in acest caz schimbarea garniturii ventilului necesitand atat demontarea robinetului , cat si a conductei ce alimenteaza para dusului.
Atunci cand bateria de amestec este prevazuta cu tub metalic flexibil pentru dus, este necesara uneori inlocuirea furtunului de cauciuc din interiorul tubului flexibil. In acest scop , se desurubeaza piulita olandeza 1 , care asigura imbinarea bateriei cu tubul flexibil 4 , si piulita olandeza 2 , care asigura imbinarea cu manerul dusului , si se scoate furtunul deteriorat 5 din interiorul tubului metalic flexibil. Apoi se introduce o sarma sau o sfoara prin tubul metalic flexibil 4 , se leaga un capat al sarmei de noul furtun de cauciuc si se trage furtunul in interiorul tubului metalic. Se rasfrange capatul furtunului de cauciuc peste marginea cilindrului metalic 3 , astfel ca, la strangerea piulitei olandeze , aceasta sa preseze capatul furtunului de cauciuc intre capatul cilindrului metalic 3 si capatul filetat al racordului pentru dus al bateriei . In acelasi mod se fixeaza furtunul de cauciuc si la capatul dinspre manerul dusului

Niciun comentariu:

 

blogger templates | Make Money Online